Badania kosmetyków i wyrobów chemicznych:
- PN-EN ISO 21148:2017-07 Kosmetyki – Mikrobiologia – Ogólne wytyczne badań mikrobiologicznych
- PN-EN ISO 17516:2014-11 Kosmetyki – Mikrobiologia – Limity mikrobiologiczne
- PN-EN ISO 29621:2017-04 Kosmetyki – Mikrobiologia – Wytyczne dotyczące oceny ryzyka i identyfikacji produktów o niskim ryzyku mikrobiologicznym
- PN-EN ISO 21149:2017-07 Kosmetyki – Mikrobiologia – Zliczanie i wykrywanie mezofilnych bakterii tlenowych
- PN-EN ISO 16212:2017-08 Kosmetyki – Mikrobiologia – Oznaczanie liczby drożdży i pleśni
- PN-EN ISO 18416:2016-01 Kosmetyki – Mikrobiologia – Wykrywanie obecności Candida albicans
- PN-EN ISO 21150:2016-01 Kosmetyki – Mikrobiologia – Wykrywanie obecności Escherichia coli
- PN-EN ISO 22717:2016-01 Kosmetyki – Mikrobiologia – Wykrywanie obecności Pseudomonas aeruginosa
- PN-EN ISO 22718:2016-01 Kosmetyki – Mikrobiologia – Wykrywanie obecności Staphylococcus aureus
- PN-EN ISO 11930:2019-03 Kosmetyki – Mikrobiologia – Ocena skuteczności ochrony przeciwdrobnoustrojowej produktu kosmetycznego
- PN-EN ISO 18415:2017-07 Kosmetyki – Mikrobiologia – Wykrywanie mikroorganizmów specyficznych i niespecyficznych
Badanie żywności i pasz:
- PN-EN ISO 4833-1:2013-12 AP1:2016-11 Mikrobiologia łańcucha żywnościowego – Horyzontalna metoda oznaczania liczby drobnoustrojów – Część 1: Oznaczanie liczby metodą posiewu wgłębnego w temperaturze 30°C
- PN-EN ISO 4833-2:2013-12 AC 2014-04 Mikrobiologia łańcucha żywnościowego – Horyzontalna metoda oznaczania liczby drobnoustrojów – Część 2: Oznaczanie liczby metodą posiewu powierzchniowego w temperaturze 30°C
- PN-ISO 7954:1999 Mikrobiologia – Ogólne zasady oznaczania drożdży i pleśni. Metoda płytkowa w 25°C
- PN-ISO 21527-1:2009 Mikrobiologia żywności i pasz – Horyzontalna metoda oznaczania liczby drożdży i pleśni – Część 1: Metoda liczenia kolonii w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95
- PN-ISO 21527-2:2009 Mikrobiologia żywności i pasz – Horyzontalna metoda oznaczania liczby drożdży i pleśni – Część 2: Metoda liczenia kolonii w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95
- PN-ISO 16649-2:2004 Mikrobiologia żywności i pasz – Horyzontalna metoda oznaczania liczby beta-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli – Część 2: Metoda płytkowa w temperaturze 44°C z zastosowaniem 5-bromo-4-chloro-3-indolilo beta-D-glukuronidu
- PN-EN ISO 21528-1:2017-08 Mikrobiologia łańcucha żywnościowego – Horyzontalna metoda wykrywania i oznaczania liczby Enterobacteriaceae – Część 1: Wykrywanie Enterobacteriaceae
- PN-EN ISO 21528-2:2017-08 Mikrobiologia łańcucha żywnościowego – Horyzontalna metoda wykrywania i oznaczania liczby Enterobacteriaceae – Część 2: Metoda liczenia kolonii
- PN-EN ISO 6888-2:2001/A1:2004 Mikrobiologia żywności i pasz – Horyzontalna metoda oznaczania liczby gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) – Część 2: Metoda z zastosowaniem pożywki agarowej z plazmą króliczą i fibrynogenem
- PN-ISO 4832:2007 Mikrobiologia żywności i pasz – Horyzontalna metoda oznaczania liczby bakterii z grupy coli – Metoda płytkowa
- PN-EN ISO 6579-1:2017-04 Mikrobiologia łańcucha żywnościowego – Horyzontalna metoda wykrywania, oznaczania liczby i serotypowania Salmonella – Część 1: Wykrywanie Salmonella spp.
- PN-EN ISO 11290-1:2017-07 Mikrobiologia łańcucha żywnościowego – Horyzontalna metoda wykrywania i oznaczania liczby Listeria monocytogenes i innych Listeria spp. – Część 1: Metoda wykrywania
- PN-EN ISO 11290-2:2017-07 Mikrobiologia łańcucha żywnościowego – Horyzontalna metoda wykrywania i oznaczania liczby Listeria monocytogenes i innych Listeria spp. – Część 2: Metoda oznaczania liczby
- PN-EN ISO 7932:2005 Mikrobiologia żywności i pasz – Horyzontalna metoda oznaczania liczby przypuszczalnych Bacillus cereus – Metoda liczenia kolonii w temperaturze 30°C
- PN-EN ISO 7937:2005 Mikrobiologia żywności i pasz – Horyzontalna metoda oznaczania liczby Clostridium perfringens – Metoda liczenia kolonii
- PN-ISO 15213:2005 Mikrobiologia żywności i pasz – Horyzontalna metoda oznaczania liczby bakterii redukujących siarczany(IV) rosnących w warunkach beztlenowych
- PN-ISO 7889:2007 Jogurt – Oznaczanie liczby charakterystycznych drobnoustrojów – Metoda liczenia kolonii w temperaturze 37°C
- PN-ISO 29981:2012 Przetwory mleczne – Oznaczanie liczby przypuszczalnych bifidobakterii – Metoda liczenia kolonii w temperaturze 37°C
- PN-ISO 15214:2002 Mikrobiologia żywności i pasz – Horyzontalna metoda oznaczania liczby mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej – Metoda płytkowa w temperaturze 30°C
- PKN-ISO/TS 11059:2009 Mleko i przetwory mleczne – Metoda oznaczania liczby Pseudomonas spp.
Badanie wody:
- PN-EN ISO 8199:2019-01 Jakość wody – Ogólne wymagania i wytyczne dotyczące badania mikroorganizmów metodą hodowli
- PN-EN ISO 6222:2004 Jakość wody – Oznaczanie ilościowe mikroorganizmów zdolnych do wzrostu – Określanie ogólnej liczby kolonii metodą posiewu na agarze odżywczym
- PN-EN ISO 9308-1:2014-12/A1:2017-04 Jakość wody – Oznaczanie ilościowe Escherichia coli i bakterii grupy coli – Część 1: Metoda filtracji membranowej do badania wód o małej ilości mikroflory towarzyszącej
- PN-EN ISO 11731:2017-08 Jakość wody – Oznaczanie ilościowe bakterii z rodzaju Legionella
- PN-EN ISO 7899-2:2004 Jakość wody – Wykrywanie i oznaczanie ilościowe enterokoków kałowych – Część 2: Metoda filtracji membranowej
- PN-EN ISO 14189:2016-10 Jakość wody – Oznaczanie ilościowe Clostridium perfringens – Metoda filtracji membranowej
- PN-EN 26461-2:2001 Jakość wody – Wykrywanie i oznaczanie ilościowe przetrwalników beztlenowców redukujących siarczyny (clostridia) – Część 2: Metoda filtracji membranowej
- PN-EN ISO 16266:2009 Jakość wody – Wykrywanie i oznaczanie ilościowe Pseudomonas aeruginosa – Metoda filtracji membranowej
Badanie tworzyw sztucznych:
- PN-EN ISO 846:2002 Tworzywa sztuczne – Ocena działania mikroorganizmów
- ISO 22196:2011/JIS Z 2801 Pomiar aktywności antybakteryjnej na tworzywach sztucznych i innych nieporowatych powierzchniach
- PN-EN ISO 20743:2013-10 Tekstylia – Wyznaczanie aktywności antybakteryjnej wyrobów włókienniczych
- ISO/DIS 8124-12 Bezpieczeństwo zabawek – Część 12: Bezpieczeństwo mikrobiologiczne
Metody Farmakopealne:
Badanie czystości mikrobiologicznej
- Oznaczenie liczbowe – Farmakopea Polska Suplement XII, rozdział 2.6.12
- Oznaczenie jakościowe – Farmakopea Polska Suplement XII, rozdział 2.6.13
Skuteczność ochrony przeciwdrobnoustrojowej
- Test konserwacji/Challenge test – Farmakopea Polska Suplement XII, rozdział 5.1.3.