W oparciu o doświadczony zespół specjalistów oraz unikalną infrastrukturę badawczą, Jagiellońskie Centrum Innowacji oferuje badania laboratoryjne żywności oraz suplementów diety na zlecenie producenta.
Badania żywności i suplementów diety
Realizujemy zarówno usługi rutynowych oznaczeń i pomiarów, jak i skomplikowane projekty badawcze z zastosowaniem innowacyjnych metod.
Badania probiotyków
Jagiellońskie Centrum Innowacji oferuje badania probiotyków o statusie suplementu diety. Badania dają możliwość oceny i porównania jakości produktów probiotycznych. Analizy wykonywane są pod kątem zgodności deklaracji producenta co do zawartości jakościowej i ilościowej mikroorganizmów probiotycznych w produkcie oraz parametrów jakościowych, które powinny charakteryzować szczepy probiotyczne. Badania zaprojektowano w oparciu o przegląd literatury naukowej, wytyczne FAO/WHO oraz IPA.
W pakiecie dla jednego produktu probiotycznego oferujemy:
- Oznaczenie ilościowe drobnoustrojów wchodzących w skład suplementu diety na początku i końcu daty ważności oraz produktu z rynku.
- Oznaczenie jakościowe drobnoustrojów wchodzących w skład suplementu diety:
- potwierdzenie przynależności gatunkowej metodą PCR z gatunkowo specyficznymi starterami lub metodą Sangera z sekwencjonowaniem podjednostki 16S rRNA
- potwierdzenie przynależności gatunkowej metodą sekwencjonowania nowej generacji (ang. next-generation sequencing, NGS).
- Określenie antagonizmu zastosowanego szczepu (lub szczepów) probiotycznych wobec typowych patogenów układu pokarmowego lub układu moczowego-płciowego.
- Oznaczenie przeżywalności w symulowanym środowisku układu pokarmowego in vitro, przy uwzględnieniu parametrów trawienia żołądka i jelita cienkiego:
- przeżywalność w niskim pH
- przeżywalność w solach żółci.
- Oznaczenie antybiotykooporności szczepu (lub szczepów) zgodnie z wymaganiami EFSA lub EUCAST.
- Oznaczenie oporności na spermicydy (dotyczy probiotyków do stosowania dopochwowego).
- Oznaczenie obecności genów oporności na antybiotyki na ruchomych częściach genomu:
- metodą PCR (maksymalnie dla 5 antybiotyków)
- metodą sekwencjonowania nowej generacji (ang. next-generation sequencing, NGS) – w tym oznaczenie genów wirulencji i obecności profagów.
INSTYTUT JAKOŚCI JCI
Dodatkowo zachęcamy do zapoznania się z ofertą Instytutu Jakości Jagiellońskiego Centrum Innowacji. Instytut Jakości JCI jest niezależnym ośrodkiem badawczym i opiniotwórczym, którego misją jest promowanie wśród producentów i konsumentów wysokiej jakości suplementów diety, kosmetyków i zdrowej żywności. Misja Instytutu realizowana jest poprzez opiniowanie produktów i wyróżnianie ich Znakiem Jakości JCI, oraz publikacje artykułów popularnonaukowych.
Oferujemy:
- opiniowanie produktów
- prowadzenie własnych badań rankingowych
- publikacje popularnonaukowe
Zapraszamy na stronę Instytutu Jakości JCI, gdzie znajdują się:
- informacje na temat działalności Instytutu Jakości JCI
- artykuły popularnonaukowe recenzowane przez ekspertów z danej dziedziny
- broszury informacyjne opracowane na bazie własnych badań
- informacje na temat wydarzeń branżowych
Kontakt w sprawie oferty:
K: +48 517 917 834
E: sales@jci.pl